ASH po pret ofertën nga Kovaçevski, do të ketë 3 ministri?!

Spekulimet se një parti tjetër nga blloku politik shqiptar do të bëhet pjesë e qeverisë u ndezën nga kryetari i Bashkimit Demokratik-Pavle Trajanov, i cili tha se një parti me tetë deputetë pret të hyjë në qeveri, shkruan sot “Sloboden Peçat”

– Edhe pa mua, edhe me mua, nuk e thyen topin shumica. Kemi një parti tjetër me tetë deputetë që pret të futet në Qeveri, kështu që mbijetesa e Qeverisë nuk varet nga unë apo vetëm nga shifrat – tha Trajanov.

Taravari nuk ka pranuar të komentojë nëse është kandidat për partner të ri qeveritar dhe ka treguar se nuk ka qenë temë në mbledhjen e kryesisë.

– Sot ishim këtu për të folur për të ardhmen e vendit, jo për të ardhmen e Qeverisë. Ajo që tha zoti Trajanov është e parëndësishme. Unë nuk do ta diskutoja këtë, nuk ishte as temë diskutimi. Mund të ishte temë diskutimi, por sot nuk folëm fare. Biseduam për të ardhmen evropiane të Maqedonisë – tha ushtruesi i detyrës së liderit të Aleancës.

Autoritetet informojnë se janë pranë një marrëveshjeje për hyrjen e Aleancës në qeveri. Në atë kontekst, ata interpretojnë pjesëmarrjen e Taravarit në kryesi dhe mbështetjen e tij për hapjen e Kushtetutës dhe procesit të integrimit evropian pa parashikuar që në paketë të jetë edhe zëvendësimi i fjalës “20 për qind” me gjuhën shqipe. Edhe pjesëmarrjen e Taravarit në kryesi, qeveria e interpreton si devijim të Aleancës nga VMRO-DPMNE.

Sipas zyrtarëve të qeverisë, Aleancës pritet t’i ofrohen tre poste ministrore, duke qenë se partia ka tetë deputetë. Kjo do të thotë se tre partnerët qeveritarë – LSDM, BDI dhe Alternativa – duhet të heqin dorë nga një ministri në favor të Aleancës. Me këtë, postet ministrore që i takonin Alternativës do të silleshin në një lloj “normaliteti”, sepse në Qeverinë e re të Kovaçevskit, edhe pse kishte katër deputetë, mori tri poste ministrore, ndërsa pas largimit të deputetit Skender Rexhepi. , mbeti me tre. Jozyrtarisht, Aleanca mund të shpresojë më së shumti në tre ministri të kryesuara nga shqiptarët, sepse në të kundërtën do të prishet edhe më shumë ekuilibri etnik në Qeveri, i cili tani është gati 50 deri në 50 për qind, pra nga 21 anëtarë të kabinetit qeveritar, 10 janë shqiptarë, shkruan “Sloboden Peçat”.

Nga Aleanca thonë se deri më tani nuk ka pasur asnjë takim mes Kovaçevskit dhe Taravarit, as ofertë që Aleanca të jetë pjesë e Qeverisë, edhe pse disa ambasada kanë sugjeruar që ata të jenë pjesë e qeverisë, sepse kanë qëndrime të njëjta me shumicën kur është fjala për procesin e integrimit evropian. Partia informon se nëse marrin një ofertë, mund të vendosin të jenë pjesë e qeverisë.

Kryetari i PDSH-së, Menduh Thaçi, ka thënë për TV Klan se nuk shqetësohet nëse Aleanca do të hyjë në qeveri dhe ka treguar se për këtë duhet pyetur lideri i BDI-së, Ali Ahmeti, i cili po negocion me ish-kryetarin e ASH-së. Ziadin Sela.

Më shumë se një muaj më parë ishte Taravari ai që në një prononcim për media tha se nëse i vjen një ofertë, partia do ta shqyrtojë.

– Nuk e kemi diskutuar, tani jemi të fokusuar në riorganizimin e partisë. Ne jemi më shumë në terren dhe bëjmë biseda, dëgjojmë aktivistët dhe ata që janë simpatizues të Aleancës për Shqiptarët. Ne nuk kemi diskutuar për temën e kushtëzimit nëse duhet të hyjmë apo të dalim. Nuk kemi qenë pjesë e Qeverisë dhe as e kemi menduar. Do ta shqyrtojmë opsionin nëse do të ketë një propozim të tillë, por për momentin nuk ka një gjë të tillë – tha Taravari.

E kryeministri Kovaçevski së fundi deklaroi se nuk kanë biseduar për një opsion të tillë, por tha se duhet të diskutohet për çdo mbështetje të mundshme të Qeverisë së tij.

– Unë nuk e kam takuar zotin Taravari, por kam pasur gjithmonë kontakte me deputetët e Aleancës. Nuk po flasim për një gjë të tillë. Megjithatë, çdo mbështetje që është për përkrahjen e rrugës evropiane, për ballafaqimin me krizën energjetike dhe ekonomike dhe me të gjitha sfidat me të cilat ballafaqohemi, mendoj se është mbështetje për të cilën duhet të diskutohet – tha Kovaçevski.

Nëse Aleanca bëhet pjesë e qeverisë, mazhoranca do të numërojë 72 deputetë, që është ende larg 80 deputetëve të nevojshëm për ndryshimet në Kushtetutë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *