Zbardhet plani 9 pikësh franko-gjerman, s’ka njohje por kufiri mes dy shteteve nuk preket (Dokument)

Rrjeti europian mediatik Euroactiv ka publikuar draftin e propozimit frank-gjerman për Kosovën dhe Serbinë.

Propozimi 9 pikësh, parasheh rregullimin e modaliteteve të përgjithshme pa u lëshuar në detaje ndërmjet dy shteteve. Nuk e parasheh njohjen e Kosovës nga Serbia, por i obligon palët të përmbahen nga një sërë çështjesh tjera, përfshirë edhe përmbajtjen nga sulmi dhe mos prekja e kufirit.

Dokumenti tashmë u është dorëzuar Prishtinës dhe Beogradit, qeveritë e të cilave kanë dërguar propozimet dhe komentet e tyre në Bruksel. Publikisht deri më tani, kryeministri Kurti dhe kryeparlamentari Konjufca e kanë konfirmuar prezencën e tij dhe dakordimin e Kosovës “se është një plan i mirë i mbështetur në vlera” ndërkohë që Beogradi nuk është deklaruar ende.

Gazeta 10 po e publikon të plotë, dhe pa ndërhyrjen draftin e botuar të PLANIT FRANKO-GJERMAN nga Eurocativ.

Neni 1
Kosova dhe Serbia do të zhvillojnë marrëdhënie normale, të fqinjësisë së mirë me njëra-tjetrën bazuar në të drejta të barabarta.

Neni 2
Kosova dhe Serbia do të udhëhiqen nga aspiratat e tyre reciproke për anëtarësim në BE.

Neni 3
Në përputhje me MSA-në [Marrëveshjet e Stabilizim Asociimit] të nënshkruara nga të dyja palët, Kosova dhe Serbia do të zgjidhin çdo mosmarrëveshje ndërmjet vete gjatë asaj kohe ekskluzivisht me mjete paqësore dhe do të përmbahen nga kërcënimi ose përdorimi i forcës. Ato riafirmojnë paprekshmërinë tani dhe në të ardhmen e kufirit/kufirit që ekziston mes tyre dhe marrin përsipër të respektojnë plotësisht integritetin territorial të njëri-tjetrit.

Neni 4
Kosova dhe Serbia vazhdojnë me supozimin se asnjëra nga dy palët nuk mund të përfaqësojë tjetrën në sferën ndërkombëtare dhe as të veprojë në emër të saj.

Neni 5
Kosova dhe Serbia do të promovojnë marrëdhënie paqësore në Ballkanin Perëndimor dhe do të kontribuojnë në sigurinë dhe bashkëpunimin rajonal në Evropë.

Neni 6
Kosova dhe Serbia vazhdojnë me respektimin reciprok të juridiksionit të secilës palë.

Neni 7
Kosova dhe Serbia deklarojnë gatishmërinë e tyre për të rregulluar çështjet praktike dhe humanitare në procesin e normalizimit të marrëdhënieve të tyre. Ato do të lidhin marrëveshje me synimin për të zhvilluar dhe promovuar në bazë të këtij Traktati dhe për përfitimin e tyre të ndërsjellë bashkëpunimin në fushën e ekonomisë, shkencës dhe teknologjisë, transportit, marrëdhënieve gjyqësore, postave dhe telekomunikacionit, shëndetësisë, kulturës, sportit, mjedisit. mbrojtjes dhe në fusha të tjera. Detajet janë rënë dakord në Protokollin Suplementar.

Neni 8
Kosova dhe Serbia do të shkëmbejnë Misionet e Përhershme. Ato do të vendosen në selinë e Qeverisë përkatëse.Çështjet praktike në lidhje me themelimin e Misioneve do të trajtohen veçmas.

Neni 9
Kosova dhe Serbia pajtohen që ky Traktat nuk do të ndikojë në traktatet dhe marrëveshjet ndërkombëtare dypalëshe dhe shumëpalëshe të lidhura tashmë prej tyre ose që kanë të bëjnë me to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *