Pse Zvicra gërmon nëpër mbeturinat e qytetarëve

0

Po, e dëgjuat mirë: ‘inspektorët e mbeturinave’ komunale në qytetet e mëdha dhe të vogla në gjithë Zvicrën herë pas here kontrollojnë përmbajtjen e qeseve të plehrave në komunitetet e tyre

Zviceranët e marrin shumë seriozisht menaxhimin e mbetjeve – në fakt, aq seriozisht sa çdo 10 vjet që nga viti 1982, Zyra Federale për Mjedisin (FOEN) ka gjetur ushqime përmes sasive masive të mbeturinave të mbledhura nga 33 komuna mostra.

Megjithatë, kjo ka shumë pak të bëjë me obsesionin zviceran për pastërtinë dhe gjithçka ka të bëjë me fiksimin e saj për klasifikimin, riciklimin dhe hedhjen e duhur të mbeturinave.

Pa dyshim, pjesë e këtij fiksimi është fakti se popullsia zvicerane prodhon rreth 700 kg mbetje për banor çdo vit – një nga sasitë më të larta në Evropë, shkruan The Local.

Megjithatë, në mënyrë paradoksale, Zvicra është gjithashtu ndër vendet që riciklojnë më shumë, sipas statistikave të BE-së.

Pra, pse po angazhohet qeveria në një detyrë pa dyshim të pakëndshme për të kaluar nëpër mbeturinat?

Ndërsa inspektimi i plehrave nuk është puna më magjepsëse, ajo është një detyrë e rëndësishme në Zvicër, pasi “siguron informacion të vlefshëm për sjelljen e konsumit të popullatës”, sipas FOEN.

Ai gjithashtu “vlerëson efikasitetin e sistemit të menaxhimit të mbetjeve të vendit”, i cili është po aq i mirë, pasi Zvicra ka të bëjë me efikasitetin – qoftë në aspektin e përpikmërisë së trenave të saj apo hedhjes së plehrave.

A nuk është shkelja e privatësisë të kalosh nëpër plehra?

Me sa duket, jo.

Në fakt, deponimi i plehrave është i rregulluar rreptësisht në Zvicër. Dhe nëse mendoni se mund t’i mbushni mbeturinat kudo, ta hidhni çantën si një top dhe ta lini aty ku bie, e keni shumë gabim.

Renditja dhe asgjësimi i mbeturinave është një proces i mundimshëm në Zvicër.

Në të gjitha qytetet dhe fshatrat, plehrat duhet të ndahen dhe të vendosen në thasë të posaçëm ose në thasë që kanë një ngjitës të veçantë, dhe të vendosen në një pikë grumbullimi të caktuar në ditët e caktuara.

Mosndarja e plehrave tuaja – për shembull, hedhja e shisheve PET me kanaçe kallaji ose letra, ose mos nxjerrja e tyre në ditët e duhura – mund të rezultojë në gjoba të rënda, shuma e të cilave përcaktohet nga çdo komunë individuale.

Punonjësit komunalë kanë të drejtë të kalojnë nëpër thasë plehrash për të identifikuar shkelësit e mbeturinave – dhe ata e bëjnë.

Më pas shkelësit marrin gjoba me postë, të cilat nuk duhet t’i hedhin rastësisht në koshin e plehrave, pasi mund të shkelin përsëri ligjin – në vend të kësaj, ato duhet të riciklohen me letër tjetër, pwrcjell tutje albinfo.ch.

Ndonëse mund të tundoheni të qeshni, kjo nuk është një shaka.

Një numër i ‘kriminelëve të plehrave’ janë kapur në Zvicër vitet e fundit, duke përfshirë një burrë në Biel / Bienne, i cili hodhi një qese me mbeturina në rrugë në ditën e gabuar dhe gjithashtu nuk arriti të ngjitte një ngjitëse të taksave komunale në çantë.

Për fat të keq për burrin, dy detektivë mbeturinash që patrullojnë rregullisht qytetin vunë re çantat ofenduese, i hapën dhe ekzaminuan përmbajtjen e tyre përmes të cilave mundën ta identifikonin.

Ai u dënua me 150 franga, por duke qenë se nuk e pagoi kurrë (me gjasë duke e hedhur në kosh), prokurorët e shtetit vendosën që ai duhej të kalonte dy ditë në burg.

Çfarë objektesh ‘fyese’ gjejnë inspektorët në plehra?

FOEN tha se “shumë materiale të riciklueshme përfundojnë në mbeturina shtëpiake” – për shembull letra dhe kartoni – si dhe ushqimi.

Sidoqoftë, gjetja më e çuditshme u zbulua në vitin 2015: një trup (i vdekur) që ra nga një tapet i mbështjellë.

Nuk ka asnjë fjalë se si trupi përfundoi në plehra, apo ndonjë gjë tjetër në lidhje me këtë incident për këtë çështje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *