Hulumtimi i ri tregon shkakun kryesor pse ik rinia nga Maqedonia

0

Nëntëdhjetë për qind e të rinjve në vend duan të emigrojnë dhe një nga faktorët që nxit emigracionin është korrupsioni, sipas hulumtimit të Institutit për Qeverisje të Mirë dhe Perspektiva Euro-Atlantike (IDUEP), në kuadër të projektit europian. Çfarë duan të rinjtë – Profesionet e së ardhmes kërkojnë “dije dhe aftësi”, dhe në bashkëpunim me Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale (MTSP) dhe Drejtorinë e Zonave Zhvillimore Industriale Teknologjike (TIZ).

Vitin e kaluar papunësia e të rinjve ishte 28.3 për qind, por edhe përqindja e varfërisë tek të rinjtë ishte e lartë – 27.3 për qind, ose çdo i katërti i ri në vend përballet me varfërinë.

“Gjëja më e rëndësishme është të punohet për cilësinë. Një e treta e përfituesve të ndihmës sociale janë tëk te rinjte. Shteti yne nuk ka një plan veprimi se si të ndërtojmë një jetë cilësore për të rinjtë në shoqërinë tonë. Ne mund të ofrojmë super aftësi për profesionet e ardhshme për të rinjtë, megjithatë, po sikur të rinjtë të mos kenë një jetë cilësore.

 

Të gjithë ne si shoqëri duhet të vendosim rininë në fokus, të punojmë me të rinjtë së bashku për rininë, të dëgjojmë rininë dhe kështu do ta mbajmë rininë në shtëpi”, tha sot Biljana Stojcheska nga Unioni Rinor dhe hulumtuese e hulumtim mbi papunësinë e të rinjve.

Drejtori i TIRZ-it, Jovan Despotovski, tha se ka shumë hapësirë ​​për të bërë diçka më shumë dhe theksoi se reforma në arsim duhet të zbatohet dhe të realizohet plotësisht. Sipas tij, nuk do të thotë asgjë të re nëse thotë se sistemi arsimor duhet të reformohet.

“Ne e dëgjojmë këtë çdo ditë. Nuk është detyra ime si drejtor i Drejtorisë të ndikoj, pra të krijoj reformën e sistemit arsimor”, tha ai.

Sipas kryetarit të Kuvendit universitar në UKIM, Sllavço Temelkovski, pika kryesore është mosinformimi i të rinjve për të gjitha përfitimet aktuale që mund t’i marrin me ligje të caktuara.

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jovana Trenchevska, tha se nga bisedat me të rinjtë kanë ardhur në përfundim se me Ligjin e ri për marrëdhënie të punës duhet të ofrohen forma të reja të punës, përkatësisht punë fleksibile – punë nga shtëpia dhe punë në distancë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *