Një histori e pazakontë e një ishulli i cili ndërron shtetin të cilit i takon çdo gjashtë muaj

Ishulli i Fazanëve njihet edhe si Ishulli i Konferencave, por edhe si një metaforë për paqen afatgjatë

Ishulli i Fazanëve është një ishull i vogël në kufij midis Spanjës dhe Francës, i cili çdo gjashtë muaj ndërron statusin e pronësisë midis dy shteteve.

Është i vendosur në lumin Bidasoa, në kufirin natyror midis Spanjës dhe Francës, ishulli kryesisht është i braktisur, por me një histori goxha magjepsëse dhe me statusin politik.

Mbase sot nuk është një pjesë e botës me rëndësi të madhe, por situata ka qenë dukshëm ndryshe pra disa qindra vjetësh kur përfundimisht përfundoi lu fta tridhjetëvjeçare ndërmjet Spanjës dhe Francës.

 

Të dy shtetet dërguan disa nga personalitetet e tyre më të rëndësishme në ishull për të negociuar, me ushtritë e tyre të grumbulluara në të dy anët e lumit, në rast se gjërat do të shkonin keq.

 

11 vjet e 24 samite më vonë, u arrit një marrëveshje dhe Ishulli i Fazanëve u bë Kondomiumi më i vogël në botë, nën sovranitet të përbashkët të dy kombeve.

Kur Franca dhe Spanja vendosën t’i japin fund luftës së tyre të gjatë, Ishulli i Pheasant u bë një metaforë për një paqe të qëndrueshme. Mbreti Louis IV i Francës u martua me vajzën e mbretit Filipi IV, Maria Tereza e Spanjës në një ishull të vogël, në qendër të tij u ngrit një monument për të përkujtuar marrëveshjen historike dhe më e rëndësishmja, u vendos që nga ai moment, të dy vendet do të kishte ruajtje të përbashkët të territorit, secili për gjashtë muaj të vitit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *