Sa duhet të fitoni në Zvicër për një jetë të rehatshme?

Zvicra është përgjithësisht një vend i shtrenjtë – askush nuk e konteston këtë. Por ndryshimet rajonale në koston e jetesës nënkuptojnë se ju duhet të fitoni më shumë para në disa kantone sesa në të tjera për të pasur një jetë shumë të rehatshme

Sigurisht, përkufizimi i “jetës së rehatshme” është subjektiv dhe i bazuar në nivelin tuaj personal të pritjeve.

Disa njerëz nuk do të jenë të lumtur nëse nuk jetojnë në prehrin e luksit, ndërsa të tjerë janë të kënaqur me shumë më pak.

Siç e dini ndoshta deri tani, kostoja e jetesës ndryshon midis kantoneve zvicerane, si dhe pagat, përkatësisht. Kjo do të thotë, në thelb, se ju nevojiten shumë më pak para në kantonet rurale dhe malore sesa në ato urbane, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Të paktën ky është konstatimi i një analize të fundit të kryer nga Universiteti i Lucernit, i cili ka llogaritur shifrën për çdo kanton.

Para se të thellohemi në detaje, le të kujtojmë se paga mesatare mujore në Zvicër është rreth 6,555 franga, domethënë 78,666 në vit. Kjo mund të duket shumë, veçanërisht në krahasim me shumë vende të tjera.

Por ndërkohë që mund të jetoni rehat me këto të ardhura (përsëri, në varësi të rrethanave tuaja personale), analiza e Universitetit të Lucernit tregon se kjo është nën atë që do t’ju nevojitet në shumicën e kantoneve zvicerane për t’u konsideruar të pasur, përcjell tutje albinfo.ch.

Këto janë disa nga gjetjet e studimit:

Nuk është për t’u habitur që do t’ju duhet të fitoni më shumë para në kantonet urbane, të industrializuara me shumicën e mundësive për punë, të cilat thjesht janë të njëjtat kantone ku jetojnë shumica e banorëve ndërkombëtarë.

 

Zug

Nëse fitoni 133,048 franga në vit, do të jeni në mesin e 20 për qind të individëve më të pasur në kanton, i cili është shtëpia e një përqendrimi të lartë të kompanive të huaja dhe ka një reputacion të dyshimtë si një parajsë në det të hapur për kompanitë guackë; për krahasim, paga mesatare vjetore në këtë kanton është 100,000 franga.

Cyrihu

Për të qenë në mesin e 20 për qind të njerëzve më të pasur në qytetin më të madh të Zvicrës, i cili është gjithashtu qendra financiare dhe teknologjike e vendit, duhet të fitoni të paktën 109,585 franga në vit – 9,585 franga mbi pagën mesatare.

Bazel

Paga minimale vjetore prej 106,284 është e nevojshme për ta jetuar atë në këtë qendër të industrisë farmaceutike dhe bio-mjekësore të Zvicrës. (Për krahasim, ju nevojiten “vetëm” 98,784 franga në vit për t’u konsideruar në mesin e 20 përqindëshit që fitojnë më shumë në Bazel).

Paga mesatare në të dyja është rreth 78,000 në vit – në përputhje me mesataren e Zvicrës.

 

Gjeneva

Do t’ju duhet një pagë vjetore prej 102, 873 frangash për t’u konsideruar ndër 20 për qind individët më të pasur në qytetin më ndërkombëtar të Zvicrës dhe qendrën e industrisë luksoze – duke përfshirë orët Rolex dhe bankat private.

Kjo është 4,873 franga më shumë se paga mesatare e kantonit në 2022.

Vaud

Me shumë kompani shumëkombëshe, duke përfshirë Nestlé, 20 për qind e njerëzve më të pasur në kanton duhet të fitojnë 101,170 çdo vit, kundrejt 73,868 mesatarisht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *