Sa para kanë harxhuar ministrat e Qeverisë për dreka dhe darka

0

Qeveria përfundimisht e ka “hequr” mjetin për shpenzime zyrtare të qeveritarëve, sipas të cilit shihet se të gjithë qeveritarët së bashku në vitin 2021 dhe pa muajin e fundit të dhjetorit si të paregjistruar kanë shpenzuar 16.5 milionë denarë për shpenzime zyrtare, shkruan portali Faktor.mk.

Shuma nga viti 2021 është pothuajse e njëjtë me atë para pandemisë 2019.

Bojan Mariçiq, zëvendëskryeministri aktual për Integrime Evropiane, ka bërë deri tani shpenzimet më të mëdha nga të gjithë zyrtarët e tjerë të qeverisë me 816 mijë denarë të shpenzuar për 11 muaj në vitin 2021 si ministër i atëhershëm i Drejtësisë.

Në shpenzime të buxhetit për udhëtime ajrore ka shpenzuar 213 mijë denarë. Në aeroporte ka shfrytëzuar edhe një sallon VIP për 7500 denarë. Ai ka porositur vakte për 163 mijë denarë në lokalet private të hotelierisë, ndërsa në ato shtetërore, të cilat e dimë se janë shumë më të lira për zyrtarët, ka raportuar 92 mijë denarë. Mariçiq ka paguar 69.000 denarë për dreka jashtë vendit.

Mirëpo, nëse shikohen veçmas llogaritë zyrtare të restoranteve në vend, Bujar Osmani me 336.000, Artan Grubi me 272.000 dhe Nikola Dimitrov me 185.000 të shpenzuara deri në Dhjetor 2021 janë qartë përpara Mariçiqit.

 

Naser Nuredini si ministër i Mjedisit është i barabartë me Mariçiqin me 873 mijë denarë, shumë më tepër se një vit më parë në të njëjtën pozitë. Ajo që bie në sy për të është se më së shumti nga të gjithë anëtarët e tjerë të Qeverisë ka marrë për mëditje – 55 mijë denarë, ndërsa për akomodim në hotel jashtë vendit i nevojiten 311 mijë denarë. Të lira nuk kanë qenë as shërbimet katering në restorante private – 117 mijë denarë.

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, në krahasim me vitet e kaluara ka shpenzuar më së shumti për biletat e avionit në vitin 2021 (976 milionë) dhe 472 milionë për akomodimin në hotele, por natyra e pozitës së tij është e tillë që shpenzimet e tij mund të thuhet se janë më shumë. i justifikuar. Zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike, Fatmir Bytiqi, ka shpenzuar më së shumti, mbi 1.2 milionë denarë, por kuptohen “nevojat” e tij, për shkak të borxheve që ka.

Pas shpenzimeve vjen ministri i Bujqësisë Ljupço Nikollovski me 757 mijë denarë zëvendëskryeministër për luftën kundër korrupsionit dhe gjysma e këtyre parave është shpenzuar për ngjarjet në mensat dhe bufetë shtetërore.

 

I pesti është Kreshnik Bekteshi me 610 mijë denarë, që mund të thuhet se viti 2021 është një nga vitet më modeste të tij si ministër i Ekonomisë. Por vitin e kaluar ai ra në sy sepse donte të ishte mysafir në sallonet e VIP-ave nëpër aeroporte, ku shpenzoi 76 mijë denarë.

Në vendin e gjashtë është Jeton Shaqiri, ministër i Arsimit, i cili si ministër i Shoqërisë Informatike dhe Administratës ka shpenzuar 415 mijë denarë, nga të cilat pjesa më e madhe ka qenë për marrjen me qira të banesës.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski ka shpenzuar 70.000 denarë si zëvendësministër i financave gjatë vitit 2021, për shpenzimet e telefonisë mobile dhe për shërbimet e mensave dhe bufetë shtetërore.

Zëvendëskryeministri i parë Artan Grubi ka ngrënë në restorante të jashtme për 272 mijë denarë, gati dy herë më shumë se një vit më parë, ndërsa në vitin 2021 duhet të dihet se mungon muaji i fundit i rekordit. Shpenzimet e përgjithshme janë 376 mijë denarë.

 

Mirëpo, nuk është shpenzim i madh në krahasim me Nuredinin dhe Mariçiqin dhe mund të thuhet se ministri i Brendshëm Oliver Spasovski (225 mijë) dhe ai i Financave (100 mijë) ishin relativisht modest.

Blagoj Boçvarski ka vetëm 120.000 denarë për shpenzime zyrtare, ndërsa 80.000 denarë janë regjistruar për ministren e atëhershme të Punës dhe Politikës Sociale Jagoda Shahpaska.

Në vitin e fundit si kryeministër, Zoran Zaev ka shpenzuar 1,635 milionë denarë./Faktor.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *