Kush janë shtetasit e Maqedonisë në Listën e Zezë të SHBA-ve?!

SHBA-të pritet që të shtojnë “Listën e Zezë” me persona të padëshiruar nga Maqedonia.

E ashtuquajtura “Lista e Zezë” përpilohet nga Zyra e Kontrollit të Pasurive të Huaja (OFAC) e Departamentit të Thesarit të SHBA.

Deri tani pjesë e kësaj liste kanë qenë rreth 12 emra, kryesisht politikanë, por nga prilli i 2022 asaj iu shtuan edhe ish-kryeministri Nikola Gruevski dhe ish-drejtori i Drejtorisë së Sigurisë dhe Kundërzbulimit Sasho Mijalkov.

Por kush janë personat e tjerë deri më tani pjesë e kësaj liste:

Abdul Jashari, i njohur si Al-Albani nga Shkupi, i cili është i lidhur me organizatën terroriste Fronti Al-Nusri nga Siria.

Menduh Thaçi, Xhevat Ademi, Gafur Adili, Nuri Bexheti, Nevzat Halili, Xhavit Hassani,
Kastriot Haxhirexha, Xhemail Hyseni, Daut Rexhepi, Xhezair Shaqiri

Të gjithë këta, një pjesë u futën në listë për përfshirje në konfliktin e ar matosur gjashtëmujor në Maqedoninë e Veriut dhe pjesa tjetër për minimin e marrëveshjes së paqes të Ohrit, e cila i dha fund konflikteve.

 

Për një kohë të shkurtër, në vitin 2001, në këtë listë ishte edhe lideri i BDI-së, Ali Ahmeti, i cili u largua pasi hoqi uniformën ushtarake dhe u bë mbështetës i Marrëveshjes së Ohrit. Në listë për disa vite ishte edhe ish-ministri i Punëve të Brendshme Ljube Boshkoski, pas së cilës u hoq, si dhe Sait Rushiti, njëri nga të dënuarit në rastin “Punëtorët e Mavrovskit”, i cili ndërroi jetë në bu rg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *