Kafeja është shumë më tepër se, për shumë, një pije e detyrueshme në mëngjes. Kafeja është një burim natyral i fosforit dhe magnezit. E mbushur me antioksidantë, kjo pije mund të ofrojë disa përfitime mbresëlënëse shëndetësore.
– Advertisements –
Nëse jeni një nga njerëzit e shumtë që pini kafe çdo ditë dhe pyesni veten se çfarë mund t’i bëjë ky zakon trupit tuaj, vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë.
Përfitimet shëndetësore të kafesë
Në varësi të mënyrës se si shërbehet, kafeja mund të ketë disa efekte mjaft të mahnitshme shëndetësore. Këtu janë disa rezultate që lidhen me konsumimin e kafesë që janë mjaft mbresëlënëse.
Më shumë energji
Kokrrat e kafesë përmbajnë kafeinë, një stimulues natyral që mund t’ju ndihmojë të ndiheni më energjikë. Në mënyrë të veçantë, ky përbërës stimulon sistemin nervor qendror, duke i ndihmuar njerëzit të marrin pak më shumë energji në hapin e tyre, raporton eatingwell
Ajo lëviz zorrët
Pirja e një filxhani kafeje (ose ndonjë pije me kafeinë) mund t’ju japë një nxitje energjie. Por gjithashtu mund t’ju bëjë të dëshironi të keni një lëvizje të zorrëve – dhe mjaft shpejt.
Konsumimi i kafesë është treguar se stimulon lëvizshmërinë e zorrës së trashë, lëvizjen që ndodh në traktin tuaj gastrointestinal. Dhe disa të dhëna të publikuara në Nutrients 2021 tregojnë se pirja e kafesë stimulon dëshirën për të patur jashtëqitje në rreth një të tretën e popullsisë, falë këtij stimulimi të lëvizshmërisë së zorrëve.
Gjendja e përmirësuar
Shumë adhurues të kafesë do të pajtohen se kafeja e mirë ju bën të lumtur. Dhe ka të dhëna reale për të mbështetur këtë ide. Një studim i vitit 2019 i botuar në Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology zbuloi se të rriturit e shëndetshëm përjetuan humor të përmirësuar 30 minuta pas konsumimit të kafeinës. Gjithashtu, pirja e rregullt e kafesë rezultoi në përmirësim më të madh dhe më domethënës të humorit sesa pirja e kafesë pa kafeinë.
Rreziku i reduktuar i sëmundjes së Alzheimerit
Kafeja përmban gjithashtu një sërë përbërësish polifenolikë bioaktive që mund të mbështesin disa aspekte të shëndetit tonë, duke përfshirë shëndetin e trurit tonë. Dhe disa prova të publikuara në vitin 2021 në Gazetën Ndërkombëtare të Shkencave Molekulare sugjerojnë se konsumimi i kafesë mund të lidhet me një rrezik të reduktuar të zhvillimit të disa kushteve neurodegjenerative si sëmundja e Alzheimerit, sëmundja e Parkinsonit dhe demenca.
Rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare
Sipas një studimi të vitit 2018 të botuar në Journal of Agricultural and Food Chemistry, konsumi i zakonshëm i tre deri në pesë filxhanë kafe në ditë lidhet me një ulje prej 15 për qind të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare.
Funksion më i mirë i tiroides
Një studim i vitit 2023 i botuar në Nutrition Journal zbuloi një lidhje të mundshme midis marrjes së moderuar të kafeinës dhe përmirësimit të funksionit të tiroides tek njerëzit me çrregullime metabolike. Në mënyrë të veçantë, marrja e kafeinës midis 9.97 dhe 264.97 miligramë në ditë u shoqërua pozitivisht me nivele të shëndetshme të hormoneve stimuluese të tiroides.
Rreziqet e mundshme
Është e qartë se konsumimi i kafesë lidhet me disa përfitime mjaft mbresëlënëse. Por kafeja nuk është pija perfekte për të gjithë. Le të shohim disa nga të metat e mundshme.