Salltirovski nga EVN: Me mbështetjen e instituc...

Salltirovski nga EVN: Me mbështetjen e institucioneve do të reduktojmë vjedhjet e energjisë elektrike

September 11, 2023, 03:09

Deri në fund të muajit dhjetor të këtij viti, të gjithë orëmatësit e qasshëm do të përshtaten në tarifën e lirë ditore. Ekipet tona në terren punojnë me intenzitet të vrullshëm. Që ta sigurojmë këtë shërbim, por edhe njëkohësisht t’i zvogëlojmë humbjet, gjatë 15 viteve të fundit vazhdimisht punojmë në realizimin e projekteve për modernizim dhe rikonstruim të rrjetit në të gjithë territorin e Maqedonisë, në mes të cilave edhe në Sllupçan. Ndonëse kishte disa keqkuptime, pas bisedimeve konstruktive me banorët, aktivitetet në terren filluan dhe do të vazhdojnë edhe në periudhën në vijim. Rikonstruimi dhe modernizimi i rrjetit është i rëndësishëm nga më shumë aspekte, e veçanërisht në kontekst të sigurimit të parakushteve teknike për vendosjen e tarifës së lirë tek çdo orëmatës. Për atë se si  po zhvillohen aktivitetet në terren, bisedojmë me drejtorin e EVN Elektrodistribuimi, Sasho Salltirovski, i cili thekson se të gjithë konsumatorët janë të barabartë para ligjit, se energjia elektrike e konsumuar duhet të matet saktë dhe detyrimet për pagesë duhet të kryhen në kohë.

Pas disa muajsh do të duhet të fillojë tarifa e lirë të cilën qytetarët po e presin me interesim të madh, veçanërisht në kohë inflacioni. A do të kenë të gjithë qytetarët tarifë të lirë?

Ashtu siç e dini, Elektrodistribuimi vazhdimisht punon në modernizimin dhe rikonstruimin e rrjetit, ndërsa qëllimi i investimeve të tilla është përmirësimi i shërbimeve dhe funksionaliteti më i madh i sistemit. Në mes tjerash, pjesë e këtyre projekteve është ndërrimi i orëmatësve, përkatësisht vendosja e smart-orëmatësve në vende të disponueshme, të cilat në vazhdimësi dhe në kohë reale do të jenë të qasshme për qytetarët, por edhe për ekipet e Elektrodistribuimit. Deri më tani kemi instaluar rreth 200.000 smart-orëmatës. Tek të gjithë këta konsumatorë, tarifa e lirë do të implementohet më datë 01.12.2023 saktë në ora 00:00. Orëmatësit tjerë do të përshtaten gjatë leximit të rregullt që do të bëhet gjatë muajit dhjetor. Që çdo konsumator të ketë tarifë të lirë, është e rëndësishme që orëmatësi të jetë i qasshëm, e jo i mbyllur në shtëpi të konsumatorit apo në ndonjë vend tjetër jo të disponueshëm. Prandaj dua të theksoj që investimet tona gjatë periudhës së kaluar janë në interes të konsumatorëve. Jemi dëshmitarë se ekipet tona gjatë realizimit të këtyre projekteve në rajone të caktuara hasën në rezistencë, por arritëm që konsumatorëve të ua shpjegojmë se kjo është në interesin e tyre. Kështu për shembull, në Haraçinë tashmë të gjithë orëmatësit janë të qasshëm dhe konsumatorët e këtij fshati në kohë do ta kenë të përshtatur tarifën e lirë ditore. Komuna e Likovës do të jetë komuna e parë në shtet e cila i ka të gjithë orëmatësit smart. Humbjet janë veçmë në nivel të humbjeve teknike, përkatësisht rreth 10%.

Vetëm para disa muajsh hasët në rezistencë të made në Sllupçan. Çfarë u morët vesh atje? 

Me banorët e Sllupçanit mbajtëm disa takime të përbashkëta ku kemi hapur të gjitha çështjet. Prezantuam projektin për modernizimin dhe rikonstruimin e rrjetit dhe shpjeguam se cilat aktivitete janë nën kompetencën tonë. Projekti për modernizimin e rrjetit i cili është duke u realizuar, ashtu siç kishim parashikuar, do të zbatohet plotësisht. Njëkohësisht, theksuam se pikat kritike në fshat, ku përsëriten defektet, do të kenë përparësi gjatë realizimit të projektit për modernizimin e rrjetit të distribuimit, me çka do të rritet cilësia e shërbimit dhe do të reduktohen defektet. Pas shqyrtimit të detajuar të të gjitha çështjeve të hapura, të pranishmit ranë dakord që matja dhe faturimi i energjisë elektrike do të bëhet në përputhje me rregullat e përcaktuara me ligj për konsumatorët. Gjithashtu, do të zbatohet projekt për instalimin e orëmatësve inteligjentë, që është trend në të gjithë Bashkimin Evropian dhe të njejtit do të vendosen në vende të disponueshme. Në këtë mënyrë banorët do të kenë pasqyrim shtesë në faturat e energjisë elektrike në baza mujore.

A do t’u  shlyhen borxhet?

Borxhi ekzistues do të rregullohet në mënyrë ligjore të cilën EVN ua ofron të gjithë konsumatorëve të saj që kanë borxh të papaguar. Kompania jonë mundëson pagesën e borxhit me këste, me çka konsumatorët arrijnë të pastrojnë borxhet e vjetra dhe faturat aktuale në të njëjtën kohë. Banorëve që kanë nevojë të lidhin kontratë për pagesën e borxhit me këste, do të ju mundësohet nga EVN që ta bëjnë këtë, por si kusht faturat e reja duhet të paguhen rregullisht.

A do të pranohet kërkesa e banorëve të Sllupçanit që fatura më e lartë pavarësisht konsumit të jetë 3000 denarë?

EVN nuk e përcakton çmimin e energjisë elektrike. Çmimet e konsumit të energjisë elektrike, të cilat janë të përcaktuara nga Komisioni Rregullator për Energjetikë dhe të cilat vlejnë për të gjithë qytetarët pa përjashtim, do të vazhdojnë të vlejnë njejtë për të gjithë.

A është e vërtetë se do të paguajnë nga 6000 denarë për lidhje të re në rrjet?

Edhe kjo kosto është e rregulluar dhe e përcaktuar rreptësisht nga organ i pavarur, pra çmimi nuk përcaktohet nga EVN. Çmimi për lidhje të re standarde është 22,745 denarë dhe vlen për të gjithë konsumatorët në vend, pa përjashtim.


Si është bashkëpunimi me institucionet në terren?
Kur ndodhi defekti në Sllupçan, për fat të keq pa energji elektrike mbetën edhe konsumatorët dhe fshatrat fqinje që paguajnë rregullisht. Përveç amvisërive, ai rajon ka edhe një numër të madh të konsumatorëve industrial. Siç pritej, të gjithë u angazhuan për tejkalimin e shpejtë të situatës, duke përdorur të gjitha mënyrat e mundshme, me çka u përfshinë një numër i madh i institucioneve, përfaqësuesve politikë, sektori joqeveritar etj. Në gjetjen e zgjidhjesu përfshinë edhe qeveria, autoritetet lokale dhe përfaqësuesit e partive politike. Ne menjëherë kontaktuam me institucionet përkatëse, me Ministrinë e Punëve të Brendshme, Minstrinë e Ekonomisë, komunën e Likovës, me të cilët gjithmonë jemi në komunikim të drejtpërdrejtë dhe që gjithmonë angazhohen që të gjendet zgjidhje dhe të mundësohet punë e pandërprerë në përputhje me ligjin. EVN gjithmonë përpiqet që të mundësojë furnizim të sigurt dhe të besueshëm me energji elektrike. Nuk ka ndodhur kurrë që ne të injorojmë apo të lëmë të pariparuar qëllimisht ndonjëdefekt. Përkundrazi, të gjitha resurset dhe masat në dispozicion përdoren menjëherë dhe në këtë drejtim edhe do të vazhdojmë bashkëpunimin tonë me institucionet.

Sa janë humbjet në fshat? Sa është pagesa?


Situata nuk ishte e volitshme dhe prandaj përmes bashkëpunimit intensiv me të gjitha institucionet kompetente punojmë në zgjidhjen e situatave në terren. Humbjet para implementimit të projektit ishin 80% ndërsa pagesa 20%.

Mos e humb

IMG_4663
Kristjan Asllani shënon gol të mrekullueshëm në Serie A
dhunoi
​Dyshohet se dhunoi një vajzë shqiptare, caktohet seanca vendimtare për Robinhon
received_929338498785251
Atletikë: Tetovari Aldin Ademi i KA Studenti , fitues në hedhjen e shtizës
IMG_4443
“Vëllai im”, Khabibi publikon fotografi me Ilir Latifin
IMG_4086
Granit Xhaka mashtroi të gjithë me festimin e tij, bëri sikur u lëndua pasi shënoi supergol (VIDEO)

Më shumë nga kategoria

IMG_4443
“Vëllai im”, Khabibi publikon fotografi me Ilir Latifin
IMG_4086
Granit Xhaka mashtroi të gjithë me festimin e tij, bëri sikur u lëndua pasi shënoi supergol (VIDEO)
IMG_3476
Pirati kosovar ia fiton ndeshjen Mallorcas në frymën e fundit
IMG_3456
Fiton dy të arta në Stamboll, Luiza Gega kampione e Ballkanit
IMG_3447
Xhaka dhe Leverkuseni vazhdojnë pa humbje, mposhtin Bayern Munichun në “BayArena”
IMG_3389
Mësohet data e ballafaqimit të Florian Markut me Chris Congon
IMG_3335
Mustaf Rexhepi, magjistari i gjeneratës 2012 te Shkëndija
IMG_3327
Shqipëria mëson kundërshtarët në Ligën e Kombeve
IMG_4672
Sela nga Saraji: Nuk e përkrahim Arben Taravarin për president
IMG_4666
Gashi: “Me qenë si Ali Ahmeti, e kisha lënë politikën dhe ju kisha thënë – hallall ju qoftë”
IMG_4665
Turqia goditet nga një tërmet
IMG_4664
Erjona Jonuzi dekorohet nga Komuna e Tetovës për kontributin në sport
IMG_4663
Kristjan Asllani shënon gol të mrekullueshëm në Serie A
IMG_4662
Shkolla e Vizbegut assesi të hapet/ Drejtori u emërua, por nuk përgjigjet

DIASPORA